Opiskelu Turun Feeniks-koulussa

1. Ilmoittautuminen ensi lukuvuoden koulutoimintaan

Turun Feeniks-koulu on Suomen ensimmäinen demokraattinen koulu. Tarjoamme omaehtoista oppimista ja lasten osallisuutta tukevan oppimisympäristön esi- ja perusopetusikäisille lapsille ja nuorille. Koulussamme opiskellaan yksilöllisesti ja päätökset tehdään yhdessä.

Lukuvuoden 2019-2020 aikana koulutoiminnassa työskentelee kaksi opettajaa sekä harjoittelijoita ja vapaaehtoisia. Opetusta on päivittäin 3-4 tunnin ajan, ja lisäksi kouluryhmän lasten on mahdollista osallistua päivittäiseen 3 tunnin mittaiseen iltapäiväkerhoon.

Näin lapsesi pääsee mukaan:

✔️Laita viestiä turunfeenikskoulu@gmail.com.

✔️Sovitaan aika tutustumiskäynnille.

✔️Tutustumiskäynnin jälkeen on mahdollista aloittaa noin kuukauden kokeilujakso.

Ensi lukuvuoden ryhmään mahtuu vielä muutama oppilas. Jos Feeniks-koulu siis tuntuu oikealta vaihtoehdolta sinun lapsellesi ja perheellesi, kannattaa toimia nyt!

Nettisivuiltamme löydät lisätietoa koulutoiminnasta. Lue lisää!

Ilmoittautumisohjeet löydät täältä

Vastaamme mielellämme kaikkiin koulutoimintaa koskeviin kysymyksiin, ota yhteyttä: turunfeenikskoulu@gmail.com tai puhelimitse 0400-489103 (Johanna Nurmi).

2. Joukkorahoituskampanjamme onnistui

Joukkorahoituskampanjamme Mesenaatti.me-palvelussa onnistui ja saimme yhteensä 40 lahjoittajaa, joiden lahjoitusten yhteenlaskettu summa oli 2300 euroa. Saavutimme tavoitteemme ja sen ansiosta voimme hankkia koululle vuodesta toiseen kestävät oppimateriaalit ja -välineet.

Turun Feeniks-koulu toimii vapaaehtoistyön ja lahjoitusten turvin. Moni-ikäisessä ryhmässämme lapsilla on todellinen mahdollisuus vaikuttaa opiskeluunsa ja koulun asioihin.

Pilottihankkeemme ei vielä kuulu valtion rahoituksen piiriin. Kouluryhmämme saa lahjoitusten ansiosta muun muassa oppikirjoja, toiminnallisen matematiikanopetuksen välineitä, urheiluvälineitä, ja  käsityö- ja taidetarvikkeita.

Toimitimme lahjoittajille vastikkeet toukokuun aikana. Postiin lähti uniikkeja taidepostikortteja, taikataikinasta “leivottuja” avaimenperiä ja oppilaittemme suunnittelemin printein koristellut kangaskassit, jotka on ommeltu kierrätysmateriaaleista.

Kiitämme kaikkia lahjoittajia, joiden kanssa voimme rakentaa uudenlaista koulukulttuuria. Kiitos tuesta!

3. Terveiset koulutoiminnastamme

Turun Feeniks-koulun jokapäiväiseen toimintaan kuuluu kotioppijoiden koulutoiminta Koroisilla. Oppilaiden itseohjautuva oppiminen ja osallisuus on koulun toiminnan keskiössä. Oppilaiden kanssa koulussa on päivittäin opettaja ja muita tuttuja aikuisia, mm. harjoittelijoita ja vapaaehtoisia.

Lukuvuonna 2018-2019 kouluryhmämme kokoontui Koroisilla Aurajoen rannalla. Paikka on elävä kulttuurin keskus, josta löytyy viljelypalstoja, mehiläispesiä, pyöränkorjauspaja, savipaja, permakulttuuria ja kurssitoimintaa ja sunnuntaikahvila.

Feeniks-koulun päivään kuuluu opetustuokioita ja omaehtoista oppimista. Viikon ohjelma näkyy Open space -lukujärjestyksessä, joka käydään läpi edellisen viikon perjantaina tai torstaina. Kevätlukukaudella suosittuja ovat olleet erityisesti tarinatuokiot, joissa on luettu ääneen sekä pienemmille ja isommille sopivaa kirjallisuutta, ja analysoitu luettua tarinaa. Viikoittain on pidetty englannin kielikylpypäivä ja huhtikuussa myös ruotsin immersiivisiä leikki- ja pelituokioita.

Kevään aikana on kerran viikossa opeteltu erilaisia käsityötekniikoita ja valmistettu mm. painokuvioita, vahalla koristeltuja kortteja, langalla kirjailtuja kortteja, pajukehykseen pujoteltu ryijy, ja neulomistakin on opeteltu.

Kuvissa näkyy viikon Open Space -lukujärjestys sekä Feeniks-koulun vaakuna. Toisella seinällä on myös siivoustehtävien listat sekä jokapäiväisille tehtäville että viikkosiivouksen tehtäville. Vastuutehtävän suorituksesta saa merkin.

Kerran viikossa Feeniks-koulussa on koulukokous, joka toteuttaa demokraattisen koulun osallisuuden periaatetta. Demokraattinen koulu tarkoittaa käytännössä sitä, että jokaisella kouluyhteisön jäsenellä, niin lapsilla kuin aikuisillakin, on yhtäläinen mahdollisuus vaikuttaa koulun asioihin ja osallistua päätöksentekoon kiinnostuksensa ja kypsyytensä mukaisesti. Koulujen päätöksenteko on keskustelevaa ja usein konsensus- tai sosiokraattista päätöksentekoa eikä niinkään äänestämistä.Koulukokoukseen voi kuka tahansa koulussa tuoda ehdotuksen, joka kirjataan ehdotuslomakkeeseen, ja esittää sen hyväksymistä. Ehdotusta voi perustella, ja se hyväksytään, jos kaikki suostuvat päätökseen. Koulukokouksessa päätetään kaikista retkistä, koulun säännöistä ja toimintatavoista, ja tehdään suunnitelmia ja päätöksiä hankinnoista sekä kouluryhmän oman kuukausibudjetin käytöstä. Koulukokouksessa käytetään puheenvuoroja ja kuunnellaan muiden perusteluja, pyydetään puheenvuoroa ja kunnioitetaan kaikkien mielipidettä.

Turun Feeniks-koulussa retkeillään paljon. Keväällä retkiä ja vierailuja on tehty mm. Urheilupuistoon, Palomuseoon, Siirtolaisinstituuttiin, Kupittaanpuistoon ja Liikennekaupunkiin, Flowparkiin, Vesilaitosmuseoon, Kuralan kylämäkeen, Aboa Vetus & Ars Nova -museoon ja Vaarniemen luontopolulle. Urheilupuistossa heitettiin frisbeegolfia ja opeteltiin heittotekniikkaa. Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksen Kellarissa on museo, jossa esitellään ajoneuvoja, pelastajan työvaatteita vuosien varrelta, ja palomestarin työhuoneen välineitä. Siirtolaisinstituutissa tutustuimme maastamuuttoon ja maahanmuuttoon julisteiden ja esineiden kautta.

Liikennepuistossa opeteltiin liikennemerkkejä, liikennesääntöjä ja harjoiteltiin turvallisia tapoja ylittää tie. Kupittaanpuistossa pelattiin ulkopelejä, ja Flowparkissa mentiin kiipeilemään korkeuksiin. Vaarniemen retkipoluilla Kaarinassa nähtiin merkkejä jääkaudesta, kuten siirtolohkareita, ja harjoiteltiin metsän puiden ja kasvien tunnistamista, ja pelattiin eläimien tunnistusta.

Turun Feeniks-koulussa ympäristö on rikastuttava ja uteliaisuuteen kannustava. Koroisilla pääsee lähelle luontoa ja sen ilmiöitä. Pihalla liikkuu fasaaneja, kyyhkyjä ja varpusia, ja viljelypalstoilla kasvaa koriste- ja hyötykasveja, joiden ympärillä pörräävät Koroisten hunajamehiläiset. Kun päärakennuksen takahuoneesta löytyi kuollut kimalainen, sitä tutkittiin mikroskoopilla ja otettiin suurennettuja kuvia. Koroisten tuvan keittiössä käynnistettiin herneenversojen kasvatusprojekti, jossa seurattiin alkioiden itämistä ja kasvua ikkunalaudalla.

Turun Feeniks-koulussa lasten oppimista seurataan yhteistyössä kodin ja koulun kanssa. Suuri osa arvioinnista on oppilaan ja opettajan välistä vuorovaikutusta. Opettaja on tiiviissä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa lapsen tai nuoren kanssa, keskustelemalla, seuraamalla ja kuuntelemalla. Arvioinnissa keskitytään seuraamaan oppilaan edistymistä omaan aiempaan osaamiseensa nähden eikä oppilaita verrata keskenään.

Oppilaan oppimista dokumentoidaan päivittäin (kuvin, kirjallisesti jne.) ja lisäksi käytämme opiskelun seurantaan myös erilaisia sähköisiä järjestelmiä.

Ympäristössä ulkoillaan päivittäin. Pihalla voi leikkiä ulkoleikkejä kuten hippaa, nattaa, piilosta, mustekalaa, polttopalloa tai olla salapoliisi, joka tutkii ympäristöä. Aurajoen rannassa lapset voivat käydä aikuisen kanssa. Lähettyvillä sijaitsevassa patsaspuistossa on leikitty erilaisia hippoja ja ihka uusia keksittyjä leikkejä.

Kesäiset terveiset Turun Feeniks-koulusta!

4. Vapaaehtoiseksi koulutoimintaan

Jaatko koulutoimintamme arvot ja haluaisit päästä mukaan tähän Suomen mittakaavassa ainutlaatuiseen projektiin? Turun Feeniks-koulun toimintaan etsitään luotettavia vapaaehtoisia mukaan koulun arkeen tai vaikkapa vetämään työpajaa sinua kiinnostavasta aiheesta. Myös varainkeruutapahtumiimme kuten tukikahvilaan kaivataan lisää vapaaehtoisia. Jos olet kiinnostunut koulumme toiminnasta ja sinulta liikenisi tunti-pari silloin tällöin sinulle sopivaan aikaan, ota yhteyttä turunfeenikskoulu@gmail.com tai tule yhdistyksen tapaamisiin tutustumaan toimintaamme. Tervetuloa mukaan tekemään uutta koulua loistoporukassa!

5. Liity jäseneksi

Turun Feeniks-koulu -hanke toimii toistaiseksi täysin jäsenmaksujen ja lahjoitusten tukemana. Jäsenenä olet mukana mahdollistamassa Suomen mittakaavassa ainutlaatuista demokraattista kouluhanketta. Tänä vuonna jäsenmaksut käytetään lyhentämättöminä koulutoiminnan hyväksi. Jäseneksi voit liittyä täällä!

Kiitos tuestasi!


Kevätterveisin,

Turun Feeniks-koulun tukiyhdistys